Plaže

Plaže, očuvan okoliš i čisto more, velika su vrijednost otoka Cresa. Za posjetitelje koji vole prirodu i izvorne ambijente, otok Cres velik je izvor uređenih, prirodnih, velikih, malih, kamenih, šljunčanih, pješčanih i skrovitih plaža.

Najljepše plaže obilježene su Plavim zastavama, simbolima visoke kvalitete usluge i čistoće mora i obale te uređenosti plaža. Naturističke plaže nalaze se u gradu Cresu, dio autokampa Kovačine, i u Punta Križi. Također, u autokampu Kovačine, postoji plaža prilagođena potrebama invalida, koja je opremljena pomagalima i primjerenom pristupu moru.

Plaža Mali bok, Orlec
Otok Cres je poznat po svojim skrivenim uvalama i plažama. U malom mjestu Orlec, koje je smješteno nedaleko od grada Cresa, nalazi se prekrasna uvala Mali Bok. U toj se uvali nalazi šljunčana plaža s predivnim kristalno čistim morem i zaklonjena visokim stijenama koje donose i hlad. Put do plaže vodi strmom stazicom koji je isplativ jer ova plaža garantirano vraća uloženi trud oko dolaska.

Plaža Valun, Valun
Valun je malo primorsko naselje u kojem se nalaze dvije prekrasne šljunčane plaže. Plažu karakteriziraju okolna gusta borova šuma, prekrasna gola plaža i kristalno čisto more. U mjestu se nalazi se sve potrebno za ugodan cjelodnevni boravak na plaži: trgovina, restoran i caffe barovi. U blizini veće plaže, nalaze se mnogobrojne manje skrivene uvale.

Plaža Sv. Ivan, Lubenice
Plaža sv. Ivan se nalazi u uvali podno mjesta Lubenice, mjestašca koje se nalazi  na strmoj litici s koje se pruža prekrasan pogled na bijelu šljunčanu plažu.  Jedna je od najljepših plaža na otoku Cresu. Do plaže se može doći pješice iz Lubenica ili brodom samostalno ili organizirano. Plaže je zanimljiva upravo zbog  svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa. Idealna je za miran odmor, jer nema puno kupača zbog nepristupačnosti plaži. Do plaže je moguće doći spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem brodom. Plaža Sv. Ivan, njemački je časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu.

Plaža Beli, Beli

Plaža se nalazi u mjestu Beli, odmah uz lučicu. Lijepo je uređena, a krasi je krupni šljunak i čisto more. Sa jedne strane plaža je u dodiru sa prirodnim stijenama, dok se na drugoj strani nastavlja ozidani dio lučice. Plaža je zaista posebna i jedna je od ljepših na otoku. U moru je ograđeni dio za kupanje, a na plaži se nalaze kabina za presvlačenje. Dostupni su popratni sadržaji u vidu ugostiteljskih objekata, sanitarnog čvora, ronilačke baze, auto-kampa, trgovine, parkirališta uz naplatu, prijevoz do stare jezgre sela, iznajmljivanje kajaka i sup-ova za stand-up paddeling, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana te zip-linea. Prigodna je za obitelji s djecom i svima željnim odmora. Osama se može potražiti na susjednim plažama Tepla i Vodice do kojih vodi staza preko stijena pa se preporuča adekvatna obuća. Susjedne plaže nemaju popratnih sadržaja.