Creski muzej

Creski muzej je kulturna ustanova, a osnivač joj je Grad Cres. Nalazi se u gotičko-renesansnoj palači Arsan koja je danas zaštićeno kulturno dobro.

Palaču je sagradio biskup Antun Marcello Petris početkom 16. stoljeća. Upravo u to vrijeme, nakon propasti Osora, grad Cres postaje ekonomsko, političko i sakralno središte otoka i arhipelaga.

Rekonstrukcija palače dovršena je 2006. godine i ona je otvorena za javnost te privlači pažnju  svojom impozantnom arhitekturom, a naročito raskošnim gotičkim i renesansnim otvorima. Atraktivna je i njena unutrašnjost, uz jedan jedinstveni detalj koji se uspio sačuvati: renesansni zahod u spavaonici nekadašnjeg vlasnika. Stalni postav Creskog muzeja još je u fazi pripreme pa povremenim izložbama nastojimo predočiti sve segmente života jednog prostora koji, uz sve specifičnosti zatvorene otočke sredine, živi od antičkih vremena.

Muzej je osnovan 1910. g., od 1973. g. smješten je u palači Arsan, a nakon obnove 2006. godine taj je prostor konačno postao reprezentativni muzejski prostor, uz to da se još čeka dovršenje izgradnje muzejske čuvaonice u susjednoj zgradi. Muzej ima osam ustrojenih zbirki. U Arheološkoj zbirci čuvaju se materijalni ostaci života na otoku od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka. Etnografska zbirka posjeduje predmete svakodnevne uporabe, poljoprivredni i ribarski alat te lokalnu nošnju iz razdoblja od 18. do 20. st. Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća namještaj, slike, uporabne predmete, oružje i liturgijski pribor nastao od 18. do 20. st. Heraldička zbirka obuhvaća  medalje, plakete i grbove s otoka Cresa, od kojih neki potječu iz 16. st. Numizmatička zbirka posjeduje primjerke novca od 2. do 20. st. Najopsežnija je Zbirka starih knjiga i tiskane građe iz fondova obitelji Buničić, Koljevina i Moise, iz razdoblja od 16. do 20. st. Uz to imamo i Tehničku zbirku i Zbirku varia.

Creski muzej

Ribarska 7

51557 Cres

Tel: +385 51 344963

e-mail: creski.muzej@cres.hr

Otvoreno za posjetitelje

01. travnja - 15. lipnja i 15. rujna - 15. listopada:

utorak - subota 9 - 12 h

praznikom, nedjeljom i ponedjeljkom zatvoreno

15. lipnja - 15. rujna:

utorak - nedjelja 10 - 13 i 19 - 23 h

ponedjeljkom zatvoreno

Otvaranje Creskog muzeja izvan radnog vremena moguće je po prethodnoj telefonskoj najavi.

Cijena ulaznice:

Odrasli - 10 kn

Djeca - 5 kn