Crkve i samostani

Župna crkva Sv. Marije, Cres

Župna crkva Sv. Marije iz XV. stoljeća, s odvojenim zvonikom iz XVIII. stoljeća. To je trobrodna građevina s elementima gotičkog i renesansnog stila. U župnom uredu nalazi se zbirka starih majstora među kojima je najvrijedniji poliptih Sv. Sebastijana sa svecima iz XV. stoljeća, autora Alvise Vivarinija.

Crkva Sv. Izidora, Cres

Crkva datira iz 12. stoljeća, a dobila je ime po zaštitniku grada Cresa, Sv. Izidoru. Crkvica ima romaničku apsidu, gotičko pročelje i mali zvonik na preslicu. Zvono koje se nalazi na crkvi, iz 14. je stoljeća i spada među najstarija zvona na otoku. Na oltaru se nalazi kasnogotička drvena skulptura Sv. Sidra (Sv. Izidora) iz 15. stoljeća.

Franjevački samostan, Cres

Samostan sv. Franje iz približno 1300. godine sa crkvom sv. Franje. Posebnost samostana je dvostruki klaustar: vanjski- renesansni, s grobnicama znamenitih creskih obitelji, i stariji – unutarnji, s bunarskim grlom u sredini, na kojem je uklesan najstariji creski gradski grb iz XIV. stoljeća. U samostanu se nalazi muzej, sa zbirkom slika i skulptura starih majstora, etnografska zbirka, kao i liturgijske knjige, među kojima se kao raritet izdvaja primjerak glagoljskog misala tiskanog u Senju 1494. godine.

Benediktinski samostan Sv. Petra, Cres

Ženski benediktinski samostan Sv. Petra Apostola izgrađen je u 15. stoljeću. U samostanu se nalaze kvalitetne barokne orgulje i oltari iz 17. stoljeća. Uz bočni zid crkve prigrađen je zvonik koji je rastvoren biforama i zaključen baroknom lukovicom.

Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, Beli

Župna crkva Rođenja B. D. Marije ima očuvane srednjovjekovne supstrukcije , a u podu su nadgrobne ploče s uklesanim glagoljskim natpisima i težačkim alatima. U sjevernoj bočnoj kapeli nalazi se ploča s glagoljskim natpisom. U crkvenoj su loži uzidani fragmenti predromaničke plastike iz 9. stoljeća- pletena dekoracija.

Župna crkva Sv. Antuna, Orlec

Gradnja crkve započela je početkom 16. stoljeća te je u 18. i početkom 20. stoljeća prepravljana. Glavni oltar je posvećem pastirskom svecu, Sv. Antunu Pustinjaku. Slike u crkvi, djelo su slovenskog slikara Tone Kralja.

Crkva Sv. Antuna Pustinjaka, Lubenice

Crkva Sv. Antuna Pustinjaka najreprezentativnija je od 5 crkava i kapelica koje se nalaze u Lubenicama. Crkvica je poznata po svojoj akustičnosti. Građena je u gotičkom stilu tijekom 15. stoljeća s gotičkim tornjem koji dominira mjestom.

Crkva Sv. Marka, Valun

Župna Crkva Sv. Marka sagrađena je 1851. godine. U njoj se nalazi Valunska ploča, glagoljski spomenik - dvojezični i dvopisamski natpis iz XI. stoljeća. Prva župna crkva Sv. Marka sagrađena je početkom 11. st. Danas je ona grobljanska crkva.

Crkva Sv. Martina, Martinšćica

Martinšćica i uvala u kojoj se nalazi, dobile su ime po crkvi Sv. Martina. Povijesnu jezgru tog naselja, uz crkvu, čine i franjevački samostan, crkva Sv. Jeronima i Kaštel iz 17. stoljeća - ladanjski dvorac patricijske obitelji Sforza.