Maslinarstvo

Maslinarstvo na otoku Cresu ima dugu tradiciju, a maslina je uz ovce i bjeloglave supove zasigurno najprepoznatljiviji simbol otoka Cresa.

Cresko maslinarstvo je specifično zbog simbioze masline i ovce. Ovce slobodno pasu po otoku, pa tako brstenjem čiste, ali i gnoje maslinike. Maslinovo ulje dragocjeni je proizvod te je poznato pod imenom "tekuće zlato". Sorte od kojih se proizvodi ekstra djevičansko ulje su plominka i slivnjača. Ulje je dobiveno od netom ubranih plodova te je najviše kvalitete. Extra djevičansko maslinovo ulje Cres izvorni je hrvatski proizvod.

Ulje je visoke kakvoće, dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Kako bi se visoka kakvoća ploda sačuvala masline se ubiru ručno, a prerađuju se istog dana u uljari Poljoprivredne zadruge Cres. Poljoprivredna zadruga Cres otvorena je i za posjetitelje, a poseban okus creskog maslinovog ulja – extra djevičanskog maslinovog ulja, možete okusiti posjetom Zadruzi, gdje ćete saznati sve o stoljetnoj tradiciji maslinarstva i preradi maslina.

Poljoprivredna zadruga Cres

Šetalište xx.travnja 62
51557 Cres
Tel: +385 51 571 258
Fax: +385 51 572 061
E-mail: poljoprivredna.zadruga@ri.t-com.hr
www.pz-cres.hr