Gastronomija otoka

Gastonomska ponuda otoka Cresa ima izuzetno veliku ulogu i jedan je od aduta creskog gostoprimstva i turizma.

Najpoznatiji creski specijaliteti su otočna janjetina, domaći ovčji sir, pršut i već dobro poznato maslinovo ulje. Svježa riba, škampi i drugi rakovi i školjke, također, nezamijenjivi su u domaćoj kuhinji otočana, kao i mnoge vrste priloga od povrća. Uz domaće cresko maslinovo ulje, u pripremi otočnih jela većinom prevladavaju začini i dodaci koji se mogu naći na otoku, kao što su lovorov list, ružmarin, češnjak, mladi luk, sol, peršin, rajčica, maslina i mrkve. Uz izvorna jela, na jelovnicima četrdesetak otočnih restorana i konoba nude se i jela internacionalne kuhinje. Restorani, gostionice, konobe i ostali ugostiteljski objekti za pružanje usluga hrane i pića u većem se broju nalaze u Cresu, ali ima ih i u mjestima Porozina, Beli, Loznati, Valun, Lubenice, Martinšćica, Miholašćica, Vidovići, Krčina, Merag i Orlec.

Recepti

Janjeći gulaš
1 kg janjetine, 0,25 dkg luka, 1,5, dcl maslinovog ulja, 1 dcl bijelog vina, 1 žlica rajčice (koncentrat), 3 lista kadulje, sol i papar po želji

Janjeće meso dinstati na ulju i luku sve dok luk ne požuti. Kad meso omekša, dodati rajčicu, malo vode, sol i papar. Kuhati sat vremena na laganoj vatri uz dodavanje vode. Na samom kraju dodati bijelo vino.

Fritule
Tradicionalno jelo na otoku, čiji se recept prenosi s koljena na koljeno. Ukusne su i vrlo jednostavne za pripremu.

Sastojci: 3 dcl jogurta, 4 žlice šećera, naribana jabuka, korica od limuna/ naranče, 2 jaja, brašna po potrebi, malo crnog vina, vanilin šećer, pola praška za pecivo i malo rakije (kako fritule ne bi upile puno ulja), grožđice po želji. Priprema: pržiti u dubokom ulju dok same ne isplivaju na površinu. Kad su pržene, posuti šećerom u prahu.