Gastro ture

Uz sva bogatstva otoka Cresa, mora se spomenuti i gastronomske specijalitete.

Pripremu jela oduvijek je karakterizirala izuzetna mašta, jer s malo sastojaka potrebno je uložiti izuzetno puno ljubavi, truda i nadasve kuharske mašte kako bi se jelo učinilo još privlačnijim. Jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima začinjena ovdašnjim aromatičnim biljem i maslinovim uljem, osnovna su značajka otočne kuhinje.

Najpoznatiji creski specijalitet svakako je otočna janjetina, koja svoj izuzetan okus duguje tradicionalnom načinu uzgoja ovaca u slobodnoj ispaši na otočnim pašnjacima, sa slanom i vegetacijski bogatom ispašom. Kao predjelo ne smije se izostaviti domaći ovčji sir s pršutom i maslinama.

Ljubitelji morskih plodova mogu uživati u bogatom izboru svježe ribe, škampa, jastoga i drugih rakova i školjaka pripremljenih na razne načine i začinjenih domaćim maslinovim uljem. Na kraju svakog jela ne smije se izostaviti domaća rakija sa začinskim biljem.

Uz izvorna jela, na jelovnicima otočnih restorana i konoba nude se i jela internacionalne kuhinje.