Vransko jezero

Za Vransko jezero se vezuju razne fantastične priče, bilo da govore o njegovom postanku ili o bićima koja stanuju u spiljama oko njega.

Vransko jezero je kriptodepresija, dubine 74,5 m, srednjeg vodostaja 13 m iznad razine mora pa je najdublji dio jezera oko 61,5 m ispod razine mora. Sadrži više od 2 milijuna kubičnih metara slatke vode.

Za Vransko jezero se vezuju razne fantastične priče, bilo da govore o njegovom postanku ili o bićima koja stanuju u spiljama oko njega. Prema pradavnim vjerovanjima najčešći stanovnici tih spilja su vile. Legenda o postanku Vranskog jezera govori da je ono nekad bilo veliko polje u vlasništvu dviju sestara Gavanki. Jedna sestra je bila bogata i škrta, a druga je bila siromašna. Bogata sestra se osilila i počela otimati posjed drugoj, a okrutno i škrto je postupala i prema siromasima. Radi toga je na nju pala božja kazna, potres i potop. Razrušen joj je i potopljen zamak. Ostaci zamka se prema priči i danas vide duboko na dnu jezera i samo se katkada, za oluja, čuje zvonjava iz vodenih dubina.

U jezeru ima šarana, štuka i linjaka, kao i jegulja, čija pojava nije razjašnjena. Danas voda iz Vranskog jezera služi za opskrbu kućanstava na području otoka Cresa i Lošinja, te je iz tog razloga pristup jezeru strogo zabranjen.