BJELOGLAVI SUP

Bjeloglavi supovi su zakonom zaštićene ptice.

Bjeloglavi sup je ptica grabljivica iz porodice jastrebova. Pripada potporodici strvinara starog svijeta. Ptica ima relativno malu glavu koju u letu drži spuštenu prema dolje, velika krila i kratak rep koji izgleda kao odrezan. Mlade ptice su tamnije od odraslih životinja. Odrasli imaju bijelo paperje na glavi i vratu i bjelkast namreškani "okovratnik". Bjeloglavi sup je velika ptica s rasponom krila od 2,40 - 2,80 metara.

Očekivani životni vijek bjeloglavog supa iznosi 30 do 40 godina. Spolnu zrelost dostižu u dobi između 5 i 7 godina. Gnijezde se između siječnja i ožujka, a ženka polaže samo jedno jaje između sredine siječnja i kraja veljače. Hrane se isključivo uginulim životinjama, najčešće krupnim sisavcima. Zanimljiva činjenica je da bjeloglavi supovi nikada ne napadaju živi plijen. Tvore labave kolonije i uobičajeno su vjerni svom stalnom staništu. Često lete u jatima od više jedinki.

U Belom se nalazi "Centar za posjetitelje i Oporavilište za bjeloglave supove Beli" u sklopu kojeg je otvoren interpretacijski centar s nekoliko stalnih izložbenih postava, a to su biološka raznolikost cresko - lošinjskog otočja, priče o bjeloglavim supovima pod naslovom „Želite li stvarnost ili mit?“ te povijest i ekološka baština šume Tramuntane. Ujedno provode integralnu zaštitu bjeloglavih supova.(http://www.ju-priroda.hr/supovi.shtml)