Gastro manifestacije

Brudetijada

Creska Brudetijada zamišljena je kao natjecanje timova u kuhanju tradicionalnog jela – brudeta. Na Brudetijadi, čiji je moto „Cresani za Cres“, a održava se u svibnju u gradu Cresu, domaći ljudi okupljeni u timove dokazuju i pokazuju svoje kulinarsko umijeće i natječu se s ostalim ekipama. Prihod od prodaje skuhanog brudeta ide u humanitarne svrhe.

Gulašijada

Gulašijada je natjecanje u kuhanju gulaša od divljači, a održava se u lipnju. Projekt ima za cilj valoriziranje gastronomske primjene alohtone creske divljači te upotpunjenje predsezone u sklopu gastro ponude na kojoj Turistička zajednica grada Cresa već godinama intenzivno radi. Vizija projekta je brendiranje otoka Cresa kao gastro destinacije u kojoj se mogu kušati najrazličitiji okusi – od ribljih specijaliteta pa sve do divljači na otočki način. Želi se i dodatno iskoristiti (ne)sretnu činjenicu da je otok Cres prepun alohtone divljači koja nije dovoljno valorizirana te dokazati da se i ta okolnost može pretvoriti u cresku posebnost. Prihodi od prodaje gulaša idu u humanitarne svrhe.

Dani creske janjetine i creskog maslinovog ulja

Udruga Ulika i Poljoprivredna zadruga Cres u suradnji i koordinaciji s Turističkom zajednicom grada Cresa u travnju organiziraju manifestaciju Dani creske janjetine i creskog maslinovog ulja u kojoj sudjeluju svi restorani na otoku. Time manifestacija dobiva na raznolikosti. Ugostiteljski objekti u svojoj ponudi nude razne specijalitete od mlade creske janjetine. Zadnji dan trajanja manifestacije, ista se održava u gradu Cresu. Osim specijaliteta od janjetine mogu se kušati i  ekstra djevičansko maslinovo ulje te razni proizvodi od maslina.

Dani trešanja

Dani trešanja je manifestacija koja se održava u lipnju na Trgu Frane Petrića u Cresu, a ponuda uključuje svježe trešnje, rakije od trešanja, trešnje u rakiji, likere, džemove, marmelade i slatko, a sve na bazi creskih trešanja. Ugostiteljski objekti koji su prepoznali važnost manifestacije, u svojoj ponudi nude kolače i jela od trešanja.

Dani smokava

Dani smokava je manifestacija koja se održava u kolovozu na Trgu Frane Petrića u Cresu, a ponuda uključuje kušanje rakije od smokava, raznih likera, džemova, marmelada, kruha od smokava, suhih smokava i raznih kolača. Restorani i kavane u svojoj ponudi također nude svježe smokve ili neke proizvode spravljene od smokava.