Kalendar događanja

Prikaži još događanja Nema aktivnih događanja za odabrani vremenski period!

Cres - Genius Loci

15.06.2021. - 31.07.2021. / Cres

Izložba "Genius Loci" arhitektice Bojane Vuksanović u Creskom muzeju,

15.06. - 31.07.2021. 

Otvorenje: 15.06. u 20h

pokrovitelj izlozbe: Cresanka.d.d.

 

Cres - Genius loci

 

Pojam „genius loci“ potječe iz rimske mitologije i odnosi se na zaštitnički duh mjesta. U suvremenom kontekstu i arhitekturi, može se odnositi na prepoznatljivu atmosferu mjesta.

 

Svako mjesto ima svoje jedinstvene kvalitete, ne samo u pogledu svoje fizičke naravi, već i načina na koji je doživljeno. "Cres - Genius loci" izložba je fotografija nastalih između 2017. i 2021. godine. To je osobni prikaz autoričinih opažanja, koji preslikavaju moment u vremenu i doživljenu emociju, bez namjere da budu naučno ili objektivno proučavanje vrijednosti i obilježja Cresa. Prizori su često himera*, idealizirana očima djetinjstva, dijelom provedenog ovdje. Oni naglašavaju zašto je Cres posebno mjesto, jedinstveno u svijetu.

 

Autorica želi posjetiteljima da napuste muzej osjećajući se inspirirano i uzdignuto.

 

* himera - stvar kojoj se nadamo, ali je iluzorna ili ju je nemoguće postići

O autorici: 

 

Bojana Vuksanović članica je Kraljevskog Instituta Britanskih Arhitekata [RIBA] , Društva arhitekata Rijeka [DAR] i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti [ULUPUH].

Diplomirala je arhitekturu u Edinburgu 2003. godine [Edinburgh College of Art] a post-diplomski studij arhitekture završila u Barceloni 2005. [ETSAB] Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.  Od 1993. - 1996. studirala je u Londonu arhitektonski inžinjering. 

Nakon niza godina provedenih u inozemstvu, posljednjih godina živi na otoku Cresu, gdje se bavi arhitekturom i dizajnom. Prije toga radila je za Studio Daniel Libeskind [Berlin], JM-Architects, [Edinburgh], Reiach and Hall Architects, [Edinburgh], i kao vanjski suradnik za Cloud-9, Media-Tic Project, [Barcelona], Icosis Architects, [Edinburgh], Zeroarchitecture, [Italy], Underground City XXI, Croatia

2020. - 2021. sudjelovala je u 3. Bijenalu industrijske umjetnosti, RPK 2020, sa samostalnom izložbom “Dock Culture”, Moise palača, Cres./ 2020. u Bijenalnoj izložbi “Art - eko/ Šuma”, Galerija ULUPUH, Zagreb./ 2017. samostalna izložba, HDD galerija Hrvatskog dizajnerskog društva, Zagreb/ 2016. samostalna izložba, HUIU galeriji Pula / 2016. sudjelovanje u izložbi Dani Arhitekture u Istri.