Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Dobrodošli na Cres

26.06.2020. - 31.08.2020. / Cres

Dobrodošli na Cres, otok ekološke i kulturne riznice Kvarnera koja malo koga ostavlja ravnodušnim.

Obalna naselja obiluju prekrasnim uvalama, osamljenim plažama i čistim morem. Mjestašca koja se ne nalaze na samoj obali imaju velik broj šetnica, pješačkih staza i planinarskih puteva koji vode do skrovitih uvala otoka.

Prirodne atrakcije, lijepa izletnička odredišta, skrovite uvale i plaže, brojni kulturno- povijesni spomenici, crkve, muzeji, galerije, izložbe, specifičan život stanovnika, njihova zanimanja, običaji, autentične narodne nošnje te bogata gastronomija otoka, uvelike obogaćuju odmor na otoku Cresu.

Ako je raznovrsnost još jedno ime za bogatstvo, otok Cres svakako je sjajni biser u niski nekoliko različitih, a opet povezanih svjetova – prirodnih, kulturnih i povijesnih atrakcija.

CRESKE PLAŽE

Bajkoviti i divlji otok Cres čuva mnoge plaže. Plaže otoka Cresa idealne su za posjetitelje koji vole prirodu i izvorne ambijente. Rijetki su oni koji neće pronaći onu po svom ukusu - uređenu, prirodnu, veliku, malu, kamenu, šljunčanu ili skrovitu plažu. Neke od njih nose i oznaku Plava zastava, a plaža u kampu Kovačine prilagođena je potrebama osobama s invaliditetom, opremljena potrebnim pomagalima s primjerenim pristupom moru.

Plaže u naseljima obično su lako dostupne, dok se većina njih nalazi na teže dostupnim mjestima pa je potrebno naoružati se dobrom formom i dobrom voljom.

Plaže koje svakako trebate posjetiti kada boravite na Cresu:

 • Plaža Sv. Ivan, Lubenice
 • Plaža Mali bok, Orlec
 • Plaža sv. Blaž
 • Plave Grote
 • Plaža Pragajena, Dragozetići
 • Plaža Slatina, Martinšćica
 • Plaža Kovačine, Cres
 • Plaže u Valunu
 • Plaža Pod Beli, Beli
 • Plaža Stara Porozina, Porozina

PJEŠAČKE STAZE

Doživite Cres istražujući otok šetnjom brojnim pješačkim stazama i šumama.

Prijedlozi:

 • Cres - Sv. Salvadur - Sv. Blaž – Dužina staze: 12 km - 3 h - srednje teška staza
 • Cres - Krčina - Loznati – Cres (Napoleonski put) - Dužina staze: 12 km - 3 h - srednje teška
 • staza Cres – Merag - Dužina staze: 4,5 km - 1:30 h - srednje teška staza
 • Pješačke staze, labirinti i lokve po Tramuntani

VRANSKO JEZERO

Za Vransko jezero se vezuju razne fantastične priče, bilo da govore o njegovom postanku ili o bićima koja stanuju u spiljama oko njega.

Vransko jezero je kriptodepresija, dubine 74,5 m, srednjeg vodostaja 13 m iznad razine mora pa je najdublji dio jezera oko 61,5 m ispod razine mora. Sadrži više od 2 milijuna kubičnih metara slatke vode.

Za Vransko jezero se vezuju razne fantastične priče, bilo da govore o njegovom postanku ili o bićima koja stanuju u spiljama oko njega. Prema pradavnim vjerovanjima najčešći stanovnici tih spilja su vile. Legenda o postanku Vranskog jezera govori da je ono nekad bilo veliko polje u vlasništvu dviju sestara Gavanki. Jedna sestra je bila bogata i škrta, a druga je bila siromašna. Bogata sestra se osilila i počela otimati posjed drugoj, a okrutno i škrto je postupala i prema siromasima. Radi toga je na nju pala božja kazna, potres i potop. Razrušen joj je i potopljen zamak. Ostaci zamka se prema priči i danas vide duboko na dnu jezera i samo se katkada, za oluja, čuje zvonjava iz vodenih dubina.

U jezeru ima šarana, štuka i linjaka, kao i jegulja, čija pojava nije razjašnjena. Danas voda iz Vranskog jezera služi za opskrbu kućanstava na području otoka Cresa i Lošinja, te je iz tog razloga pristup jezeru strogo zabranjen.

BJELOGLAVI SUPOVI

Bjeloglavi supovi su zakonom zaštićene ptice.

Bjeloglavi sup je ptica grabljivica iz porodice jastrebova. Pripada potporodici strvinara starog svijeta. Ptica ima relativno malu glavu koju u letu drži spuštenu prema dolje, velika krila i kratak rep koji izgleda kao odrezan. Mlade ptice su tamnije od odraslih životinja. Odrasli imaju bijelo paperje na glavi i vratu i bjelkast namreškani "okovratnik". Bjeloglavi sup je velika ptica s rasponom krila od 2,40 - 2,80 metara.

Očekivani životni vijek bjeloglavog supa iznosi 30 do 40 godina. Spolnu zrelost dostižu u dobi između 5 i 7 godina. Gnijezde se između siječnja i ožujka, a ženka polaže samo jedno jaje između sredine siječnja i kraja veljače. Hrane se isključivo uginulim životinjama, najčešće krupnim sisavcima. Zanimljiva činjenica je da bjeloglavi supovi nikada ne napadaju živi plijen. Tvore labave kolonije i uobičajeno su vjerni svom stalnom staništu. Često lete u jatima od više jedinki.

U Belom se nalazi "Centar za posjetitelje i Oporavilište za bjeloglave supove Beli" u sklopu kojeg je otvoren interpretacijski centar s nekoliko stalnih izložbenih postava, a to su biološka raznolikost cresko - lošinjskog otočja, priče o bjeloglavim supovima pod naslovom „Vrijeme leti, hoću li i ja?“  te povijest i ekološka baština šume Tramuntane. Ujedno provode integralnu zaštitu bjeloglavih supova.

GASTRONOMIJA CRESA

Uz sva bogatstva otoka Cresa, mora se spomenuti i gastronomske specijalitete.

Pripremu jela oduvijek je karakterizirala izuzetna mašta, jer s malo sastojaka potrebno je uložiti izuzetno puno ljubavi, truda i nadasve kuharske mašte kako bi se jelo učinilo još privlačnijim. Jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima začinjena ovdašnjim aromatičnim biljem i maslinovim uljem, osnovna su značajka otočne kuhinje.

Najpoznatiji creski specijalitet svakako je otočna janjetina, koja svoj izuzetan okus duguje tradicionalnom načinu uzgoja ovaca u slobodnoj ispaši na otočnim pašnjacima, sa slanom i vegetacijski bogatom ispašom. Ljubitelji morskih plodova mogu uživati u bogatom izboru svježe ribe, škampa, jastoga i drugih rakova i školjaka pripremljenih na razne načine i začinjenih domaćim maslinovim uljem.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je djelo maslinara, dobiveno preradom svježih maslina autohtonih sorti Šimjace i Plominke. Više malih poljoprivrednih gospodarstava brižljivo je i na tradicionalan način uzgojilo i ubralo masline te tako doprinijelo stvaranju mozaika mirisa i okusa koji odlikuje ovo ulje.

U tekuće zlato našeg otoka pretočena je ljubav i trud generacije otočnog stanovništva, a u njemu su zarobljeni svi mirisi i okusi našeg otoka. Kušajući cresko ulje postajete i vi dio života creskog maslinara, a njegovo bogatstvo aroma i mirisa uvijek vam iznova pruža jedan novi doživljaj otoka.

CRESKA BUTEGA

Creska butega je izložba autohtonih creskih proizvoda i delicija. Ovdje možete pronaći i okusiti Cres. Ova manifestacija omogućuje malim proizvođačima, odnosno obiteljskim gospodarstvima da izlože i pokažu svoje domaće proizvode od vune, maslinovog ulja, smokve, trešnje, limuna, drveta i sl. te potiče građane da se aktivnije uključe u očuvanje vrijednosti vlastite proizvodnje, posebice tradicijskih suvenira i rukotvorina, ali i pripremi starinskih jela. Na ovaj se način nastoji promovirati ekološku proizvodnju, ruralni turizam, tradicijske zanate te već pomalo i zaboravljene običaje.  Uz degustaciju proizvoda moguće je i kupiti najbolje okuse otoka Cresa kao i dobiti sve informacije od proizvođača kako su ti proizvodi nastali. Održava se utorkom i petkom na glavnom creskom trgu.

POVIJESNI CRES

Otok Cres bio je naseljen već u mlađe kameno doba. Kontinuitet života na otoku predstavlja nam izuzetno bogato povijesno i kulturno naslijeđe: od niza liburnijskih gradina, ostataka antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica razasutih po otoku, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice. Iako su različiti utjecaji ostavili traga, otočni način života uspio je sačuvati autohtonost i autonomnost. To se prvenstveno ogleda u očuvanju jezika, čakavskoga narječja, kojim se i danas govori, pri čemu svako mjesto čuva svoje jezične posebnosti, kao i specifičnosti u običajima, plesovima i narodnim nošnjama. Valja istaknuti da svako mjesto ima svog sveca zaštitnika, koji se od davnina obilježava posebno svečano. Uz liturgisko slavlje na taj se dan priređuju i tradicionalne fešte.

Na otoku Cresu, uz grad Cres, nalaze se brojna druga naselja od kojih su neka smještena uz samu obalu, dok se druga nalaze na višim predjelima.

Grad Cres najbolje ćete upoznati ako počnete šetnjom kroz staru jezgru grada – uske i visoke kuće se naslanjaju jedna na drugu i čine pravi labirint uskih ulica i uličica. Na nekim pročeljima zgrada ćete naići na stare grbove koji su označavali zanimanja ljudi koji su u njima živjeli. U prošlosti je stara jezgra bila opasana visokim zidinama i u grad se moglo ući kroz 3 gradska vrata. U sredini grada se nalazi glavni gradski trg koji je u prošlosti, a i danas centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu. Na trgu se nalazi i gradska loža gdje su se u prošlosti čitali proglasi, sklapali ugovori te odvijala trgovina. Gradska loža ima i stup sramote gdje su prijestupnici bili vezani i na kojem se još uvijek vide tragovi okova.

Više o povijesti grada i otoka možete saznati u Creskom muzeju gdje se trenutno održava izložba „Creski kaić - sjećanja majstora brodograditelja“.

Kod upoznavanja povijesnog Cresa, neizostavno je mjesto Lubenice - smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. Svako mjesto, pa tako i Lubenice, ima legendu o nastanku samog mjesta ili legendu o nastanku svog imena. U davnim vremenima živio je kralj koji je imao kćer u koju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi grad, a ona mu je uzvratila ljubav. Nezadovoljan njenom odlukom, istjerao ju je iz Osora. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim i naselila se na brdu. Zvala se je Ljubica te je po njenom imenu mjesto dobilo ime "Ljubenice". Talijani, pod čiju su vlast je Cres potpao 1918, taj su naziv promijenili jer nisu mogli izgovoriti Ljubenice, pa je tako mjesto dobilo ima" Lubenice". Također, vjeruje se, da su Lubenice ime dobile po latinskoj riječi "hibernicius", u značenju "vjetrovit" jer je vjetar česta pojava u mjestu smještenom na vrhu litice.

Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Beli je osnovan prije 4.000 godina. Na toj području pronađeni su ostatci prethistorijskih gradina i debelih suhozida, a župa je osnovana prije točno 1.000 godina (1018 godina).

Valun je malo slikovito primorsko naselje ribara i težaka koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaže južno od grada Cresa.Nastao je kao luka starog naselja Bućev, čiji su ostaci nađeni kod crkve sv. Marka. U crkvi sv. Marka pronađena je Valunska ploča iz 11. st., jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji se danas čuva u župnoj crkvi u Valunu. Uz crkvu Sv. Marka i "Valunsku ploču" iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Martinšćica je naselje koje se nalazi u prostranom zaljevu na zapadnoj obali otoka Cresa i drugo je mjesto po veličini na otoku. Ime potječe od srednjovjekovne crkve Sv. Martina koji je ujedno i svetac zaštitnik Martinšćice. Na brežuljcima u okolici mjesta, nalaze se prapovijesne gradine, ruševine romaničke crkve Sv. Kristofora, fragmenti gotičke crkve Sv. Kuzme i Damjana. U uvalama uz more mogu se vidjeti tragovi antičkih vila.