Kalendar događanja

Prikaži još događanja Nema aktivnih događanja za odabrani vremenski period!

Upute za vlasnike kuća za odmor

25.03.2020. - 01.05.2020. / Cres

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

S obzirom na situaciju s koronavirusom (COVID-19), Ministarstvo turizma pripremilo je upute  za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave  gostiju u eVisitor sustav kako bi se cjelokupna procedura registracija i  prijava mogla odraditi online. 

U ovom trenutku prije svega je važna  zdravstvena zaštita, te se poduzimaju sve mjere kako bi se smanjila  mogućnost širenja COVID-19.

Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske  preporučuje se svim građanima Republike Hrvatske koji su u proteklih  nekoliko dana napustili svoje prebivalište, da se u isto vrate ukoliko  za to imaju mogućnost. Ukoliko se odluče ipak ostati u mjestu  privremenog boravka, isti se dodatno pozivaju da poštuju propise te se  prijave putem eVisitora i to:

 

 • ako se nalaze u svojim vikendicama da se prijave na jednak način kao što bito i inače učinili tijekom sezone (te da prijave i sve ostale osobekoje borave u vikendici)
 • ako se nalaze kod stanovnika općine/grada da ih navedeni stanovnici prijaveputem sustava eVisitor, bez obzira radi li se o prijateljima, široj iliužoj obitelji
 • predmetne obveze postoje i sada prema važećem Zakonu, osim za članove užeobitelji kod stanovnika što je iznimka zbog izvanrednih okolnosti
 • nema obveze po osnovi turističke pristojbe.

   

  Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  - novi korisnici kuća za odmor i

  - stanovnici općina/gradova koji primaju goste.

  Iznimno, do normalizacije situacije, nije potrebno osobno dolaziti u ured turističke zajednice za potrebe registracije u eVisitor sustav.

  Prvu registraciju je moguće obaviti na sljedeća dva načina:

  1. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev  za registraciju u eVisitor sustav sve potrebne dokumentacije putem  emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju se može skenirati  ili slikati.

  Potrebna dokumentacija je:

 • Vlasnici kuća/stanova za odmor – kupoprodajni ugovor, izvadak izzemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično
 • Stanovnici općine ili grada – osobna iskaznica (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB i adresa prebivališta)

  Kada turistička zajednica povratno javi obvezniku da je registriran,  obveznik se može prijaviti u eVisitor sustav putem NIAS-a (eGrađani).

   

  2. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev  za registraciju u eVisitor sustav sve potrebne dokumentacije putem  emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju se može skenirati  ili slikati.

  Potrebna dokumentacija je:

 • Vlasnici kuća/stanova za odmor – kupoprodajni ugovor, izvadak izzemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično
 • Stanovnici općine ili grada – osobna iskaznica (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB i adresa prebivališta)

Dodatno, obveznik treba dostaviti i svoj broj mobilnog telefona.

Turistička zajednica će obvezniku poslati korisničko ime i TAN listu  emailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.

Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u eVisitor sustav,  turističke zajednice trebaju posebno evidentirati kako bi ih se pozvalo  na potvrdu registracije kada će za to biti omogućeni uvjeti.

Ističemo, kako stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju  turističku pristojbu. Jednako tako, vlasnici kuća/stanova za odmor  (vikendaši) turističku pristojbu plaćaju samo tijekom sezone (15.6. do  15.9) što znači da u trenutnom razdoblju nisu u obvezi plaćati  turističku pristojbu.

Kontakt TZG Cresa: info@visitcres.hr

Izvorni tekst uputa možete pronaći ovdje.

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav.docx