Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Noć muzeja 2016

29.01.2016. - 29.01.2016. / Cres

Creski muzej u zajednici s Ambulantom Cres u Noći muzeja 2016. godine predstavljaju izložbu „Zdravstvo na Cresu“.

Creski muzej u zajednici s Ambulantom Cres u Noći muzeja 2016. godine predstavljaju izložbu „Zdravstvo na Cresu“.

 

Izložba će biti otvorena u u petak, 29. siječnja 2016. godine od 18 sati do 1 sat iza ponoći . Ove će godine Noć muzeja u cijeloj Hrvatskoj biti obilježena temom „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena“, a Cres će svoj obol  dati prikazom brojnih liječnika, zubara i ljekarnika koji su od kraja XII. stoleća pa sve do danas djelovali kako na otoku Cresu, tako i u svijetu.

 

Suvremeno zdravstvo na otoku Cresu možemo pratiti od sredine XIX. stoljeća pa sve do današnjih dana. Osim liječenja svih slojeva pučanstva pa i onih najubogijih, liječnike i ljekarnike Cresa odlikuje velika eruducija, široki intersi a mnogi među njima su se bavili i medicinskim i ljekarničkim istraživačkim i publicističkim radom. Iz creskih obitelji Bajčić, Bolmarčić, Borri, Filinić, Lemešić i Moise su se uglavnom regrutirali liječnici, a iz obitelji Colombis, De Manzolini i Rossi ljekarnici.

 

Od mnogobrojnih liječnika koji su u zadnjih šezdesetak godina djelovali na Cresu posebno treba istaći Dr. Jurja ( Giorgia ) Sepčića, neurologa, redovitog profesora neurologije Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Mostaru, stranog asistenta Sveučilišta  „Claude Bernard“ u Lyonu, Francuska. Ovaj sažetak o „Zdravstvu na Cresu“ bio bi nepotpun kada nebismo spomenuli ikonu creskog ljekarništva, pokojnog mag. sci. Nivia Toicha, koji se uz stručan i znanstveni rad ( osnovao je prvi hematološko-biokemijski laboratorij u Cresu, u ljekarni, a potom ga preselio u loklnu ambulantu ), svakodnevno nesebično davao svojim sugrađanima.

Mora se istaći i doprinos creskog stanovništav biomedicinskoj znanosti  sudjelovanjem u Studiji genetike Zavoda za antropologiju HAZU u sklopu projekta Europske zajednice 2010. godie. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti provodila je na otoku Cresu istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva. Istraživanje je rezultiralo brojnim radovima o genetičkim posebnostima stanovništva i disertacijom dr.sc. M.Kabalin.


Vidimo se u Creskom muzeju!