Kalendar događanja

Prikaži još događanja

170 godina turizma

01.06.2015. - 01.06.2015. / Cres

Svojom raznovrsnom kulturnom, folklornom i gastrološkom ponudom te bogatstvom prirodnih ljepota otok Cres vrijedna je ekološka i kulturna riznica Kvarnera koja malo koga ostavlja ravnodušnim. Bogatstvo različitosti otok Cres čini posve jedinstvenim i različitim od svih ostalih otoka. Prvi je to prepoznao austrijski Lloyd još davne 1845. godine kada je organizirao izletničko putovanje parobrodom iz Rijeke do grada Cresa.   

Dana 1. lipnja 1845. godine iz Rijeke je na prvo putovanje parobrodom „Nadvojvoda Franjo Karlo“ krenulo 200 putnika, od kojih većina još nikada nije posjetila Cres. U Cresu su proveli nekoliko sati. Divili su se čistoći i pravilnosti ulica te uživali u domaćem vinu, janjetini i ovčjem siru. Cresani su se iskazali kao dobri domaćini te su u znak dobrodošlice pucali iz mužara, a posada broda i putnici odgovorili su klicanjem i jednim pucnjem iz topa.

Drugo putovanje slijedi tri tjedna kasnije, 22. lipnja 1845. godine. Parobrod uplovljava u cresku luku u 11:15 sati, a Cresani pozdravljaju goste pucanjem iz topa. Tom su prigodom domaćini priredili posebnu zabavu izvan gradskih zidina. Nekoliko dana kasnije u novinama „Eco del litorale ungarico“ domaćini su opisani riječima hvale: „… u ovom čistom mjestu vladaju gostoljubivost, srdačnost, društvenost… Kada se ubuduće budete odnosili na ljubaznost, dobrotu i gostoljubivost, slobodno recite creska ljubaznost, dobrota i gostoljubivost i na taj ćete način savršeno izraziti te pojmove.“

Prvo putovanje smatra se početkom turizma na otoku Cresu. Ove se godine obilježava 170. godišnjica turizma.