Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Dani Frane Petrića

23.09.2018. - 29.09.2018. / Cres

Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija

27. Dani Frane Petrića

23.-26.09. – Ljudska priroda

26.-29.09. - Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, a u suradnji s Gradom Cresom, od 23. do 29. rujna 2018. u Cresu će se održati dvadeset i sedma po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića. Pokrovitelji manifestacije su: predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija.

U proteklih četvrt stoljeća Dani Frane Petrića izrasli su u jednu od najznačajnijih znanstvenih manifestacija u ovom dijelu Europe, s jedne strane njegujući filozofski i interdisciplinarni dijalog o aktualnim problemima čovječanstva, a s druge strane potičući istraživanja djela velikog renesansnog filozofa, Cresanina Frane Petrića (Franciscus Patricius, 1529.–1597.) i drugih hrvatskih filozofa u europskom kontekstu.

Program ovogodišnjih, dvadeset i sedmih Dana Frane Petrića uključuje:

  • međunarodni interdisciplinarni simpozij Ljudska priroda (23.–26. rujna);
  • međunarodni simpozij Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu (26.–29. rujna); popratna događanja (javna predavanja, predstavljanja projekata, predstavljanja recentnih izdanja).

Na 27. Danima Frane Petrića sudjelovat će oko stotinu znanstvenika iz petnaest zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Finska, Francuska, Hrvatska, Japan, Kosovo, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Srbija, Velika Britanija).

Svečano otvaranje 27. Dana Frane Petrića bit će u ponedjeljak, 24. rujna 2018., u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Kimen. Tijekom otvaranja skupu će se obratiti: predsjednik Hrvatskog filozofskog društva, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Dana Frane Petrića, prof. dr. sc. Tomislav Krznar; predsjednica Programskog odbora simpozija Ljudska priroda, doc. dr. sc. Marija Selak; gradonačelnik Cresa, Kristijan Jurjako; direktorica Turističke zajednice Grada Cresa, Sanja Živanović; direktorica hotela Kimen, Mirjana Parat te predstavnik Primorsko-goranske županije, Đanino Sučić.

Međunarodni interdisciplinarni simpozij Ljudska priroda održavat će se od 23. do 26. rujna (od nedjelje do srijede) u hotelu Kimen. Na simpoziju će biti izloženo više od sedamdeset referata, a raznolikost tema i pristupa potvrđuje interdisciplinarnu i pluriperspektivnu orijentaciju Dana Frane Petrića te nastojanje da ova manifestacija bude mjesto dijaloga o najvažnijim pitanjima suvremenog svijeta. Rad simpozija odvijat će se u tri paralelne sekcije (na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku), a bit će održana i dva plenarna izlaganja na engleskom jeziku.

U ponedjeljak, 24. rujna, odmah nakon svečanog otvaranja, Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) održat će plenarno predavanje pod naslovom „Čemu čovjek? Nestajanje i spašavanje ideje čovjeka“.

Drugo plenarno predavanje bit će u srijedu, 26. rujna, na samome završetku skupa, a održat će ga Andrew Pinsent (Sveučilište u Oxfordu) pod naslovom „Društvena suzdržljivost, homo sapiens i homo liturgicus“.

U ponedjeljak, 24. rujna, u 21 sat, organizirano je tradicionalno predstavljanje recentnih izdanja, pri čemu će biti predstavljene četiri knjige.

U utorak, 25. rujna, u 21 sat, bit će predstavljan projekt Znanost, teologija i humana filozofija: srednjoeuropske i istočnoeuropske perspektive, koji financira Zaklada Johna Templetona, a nositelj projekta je Centar za znanost i religiju „Ian Ramsey“ Sveučilišta u Oxfordu. Projekt će predstaviti Andrew Pinsent, Mikołaj Sławkowski-Rode i Marija Selak.

Međunarodni simpozij Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu održavat će se od 26. do 29. rujna (od srijede do subote) u hotelu Kimen. Na simpoziju će biti izloženo više od dvadeset referata znanstvenika različitih profila, koji se bave istraživanjem i njegovanjem hrvatske filozofske i kulturne baštine.

Simpozij je tematski podijeljen u tri skupa: „Hrvatska filozofija u prošlosti i sadašnjosti“, gdje se izdvajaju izlaganja o Miroslavu Krleži i Pavlu Vuk-Pavloviću te o „revolucionarnoj godini 1968.“; skup „S Petrićem u žarištu“, koji okuplja, kako govori i njegov naslov, izlaganja o rezultatima istraživanja života i djela renesansnog filozofa i znanstvenika Frane Petrića; te skup „Renesansna filozofija“, s tematskim naglaskom na renesansnim pogledima na problematiku odgoja.

Tijekom 27. Dana Frane Petrića bit će upriličena i dva javna predavanja u prostoru Zajednice Talijana Cres, za građane Cresa i sudionike Dana Frane Petrića.

U nedjelju, 23. rujna, u 18.30 sati, kao najava simpozija Ljudska priroda, predavanje pod naslovom „Jesu li ljudi zli i opravdava li cilj sredstvo?“ održat će Marija Selak i Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U četvrtak, 27. rujna, u 18 sati, Bruno Ćurko, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, održat će predavanje pod naslovom „Europski projekti povezani s etičkim obrazovanjem u osnovnim i srednjim školama: ETHOS, ETHIKA, LITTLE, AVAL, COMET, Integrating Ethics of Sport in Secondary School Curriculum, Trace i BEAGLE.

 

Croatia Full of Life