Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Berba maslina

20.11.2014. - 20.11.2014. / Cres

Poljoprivredna zadruga Cres ove godine prva je u Hrvatskoj dobila oznaku izvornosti za svoje maslinovo ulje......

Velik broj otočana bavi se berbom maslina kao jednom od aktivnosti koja započinje u jesen, a zna se protegnuti sve do blagdana. Ukoliko je jesen topla i sunčana, masline će brže dozrijeti i prije će se pobrati.

Prilikom branja maslina na svježem zraku sudjeluju obitelj, prijatelji i susjedi koji jedni drugima pomažu iz poštivanja ili u zajam. U studenom i prosincu obavlja se berba maslina za proizvodnju ulja. Plodovi se s grana mogu trgati pomoću neke vrste češljeva i padaju u meže prethodno rastrte na zemljište ispod masline.
 
Plod masline je bobica duguljastog ili okruglastog oblika. Tijekom zriobe zelena se mijenja u zeleno-žuckastu, zatim crvenkastu i na kraju u više ili manje tamniju crveno-ljubičastu ili crnu boju. Meso ploda sadrži najveću količinu ulja. Zelena boja mesa ploda mijenja se tijekom zrenja. Koštica je drvenasta ljuska u kojoj se nalazi sjemenka. Svježe dobiveno maslinovo ulje sprema se u spremnike od inoxa.

Više od dvadeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, brižljivo je na tradicionalan način uzgojilo i ubralo masline te tako doprinijelo stvaranju mozaika mirisa i okusa koje odlikuje ovo ulje prestižne kvalitete.

Maslinovo ulje dragocjen je proizvod poznat pod imenom „tekuće zlato“. Ulje je najviše kvalitete, a dobiveno je od netom ubranih plodova. Sorte od kojih se proizvodi ekstra djevičansko ulje su plominka i slivnjača. Extra djevičansko maslinovo ulje Cres izvorni je hrvatski proizvod visoke kakvoće, dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.

Poljoprivredna zadruga Cres ove godine prva je u Hrvatskoj dobila oznaku izvornosti za svoje maslinovo ulje, što je ogroman poticaj za daljnju proizvodnju izvornog i kvalitetnog ulja na otoku Cresu.